T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / BOZDOĞAN - Bozdoğan Anadolu Lisesi

Meslekler A Harfi ile Başlayanlar

ACİL TIP TEKNİSYENİ

____________________________________________________

TANIM

Kaza, yangın gibi felaketler sonucunda yaralananlarla, kalp krizi, felç, solunum yetersizliği gibi nedenlerle birdenbire hastalanan insanlara iyileştirici yönde ilk müdahaleyi yapan kişidir.

 

GÖREVLER

  • Yaraları tedavi eder, sarar,
  • Şiddetli kanamaları önler,
  • Solunumun durması halinde Sun’i teneffüs yaptırır,
  • Zehirli maddeleri vücuttan temizler,
  • Deriyi yıpratan maddeleri temizler,
  • Şoka giren hastaları şoktan çıkarmaya çalışır,
  • Tansiyon ölçer, iğne yapar.

 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

  • Tansiyon aleti,
  • Pamuk,
  • Merhemler, ilaçlar,
  • Sonda aletleri,
  • İlk yardım çantası,
  • Sargı bezi.

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

  • Acil Tıp Teknisyeni olmak isteyenlerin;
  • İnsanlara yardım etmekten hoşlanan,
  • Dikkatli, temiz, titiz,
  • Soğukkanlı,
  • Ani durumlarda hızlı ve doğru karar verebilen,
  • Bedence sağlam ve güçlü kişiler olmaları gerekir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Acil Tıp Teknisyenleri bazen açık havada (trafik kazaları vb. durumlar) bazen de hastane vb. sağlık kuruluşlarında kapalı ortamlarda çalışırlar. Çalışma saatleri düzenli olmayıp gece nöbetleri vardır. Çalışırken hastalarla, hasta yakınları ve diğer sağlık personeli ile iletişimde bulunur.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Acil Tıp Teknisyenleri genellikle kamu ve özel hastaneler ile polikliniklerde çalışırlar. Meslekte iş bulma olanağı ise cinsiyet ayrımı gözetmeksizin kamu sektöründe az, özel sektörde ise yetenek ve bilgiye bağlıdır.

 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Acil Tıp Teknisyenliği mesleğinin eğitimi, Sağlık Meslek Liselerinin Sağlık alanı “Acil Tıp” dalında verilmektedir.

 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Acil Tıp Teknisyenliği meslek eğitimine başlayabilmek için;

Sağlık Meslek Liselerine girebilmek için ilköğretim okullarının 6–7–8. Sınıflarında yapılacak olan “Seviye Belirleme Sınavlarının” (SBS) sonucuna, yılsonu ders ortalamaları ile belirlenen “Yılsonu Başarı Puanının (YBP) eklenmesi ile elde edilecek olan yeterli Genel Orta Öğretim Yerleştirme Puanına (G-OYP) sahip olmak gerekmektedir.

 

EĞİTİM SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır.

Eğitimin içeriği öğrencileri Türk Milli Eğitiminin genel amaçları, temel ilkeleri ve sağlık meslek liselerinin özel amaçları doğrultusunda, sağlık mesleği olan acil tıp teknisyenliğine hazırlamaktır. Kültür dersleri, sağlık mesleği ile ilgili temel bilim dersleri ile ilk yardım bakımı planlama, ilk yardım bakımı uygulama, acil bakım ünitesi araç ve gereçlerini kullanma, kazazedeyi koruyucu ve acil bakım ünitesine alarak iyileştirme müdahaleleri uygulama dersleri okutulmaktadır. Ayrıca 9. sınıfta genel kültür derslerinin yanı sıra, tanıtım ve yönlendirme dersi de verilmektedir.

 

MESLEKTE İLERLEME

Meslekte ilerleme tamamen, değişen ilk yardım tekniklerini takip etme ile beceri ve yeteneklere bağlıdır. Bu koşullara göre ekip başı ve kısım şefi olma olanakları vardır. Anadolu Sağlık Meslek Liseleri ve Sağlık Meslek Liselerinin “Acil Tıp Teknisyenliği” bölümünden mezun olanlar istedikleri takdirde, Acil Yardım Teknikerliği, Adli Tıp Teknikerliği, Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği, Ameliyathane Teknikerliği, Elektronörofizyoloji, İş Sağlığı ve Güvenliği, İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği, Sağlık Kurumları İşletmeciliği (Açıköğretim), Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Tıbbi Mümessillik ve Pazarlama, Cerrahi Teknikerliği, İş ve Uğraşı Terapisi önlisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Ayrıca, mezunlar ÖSYM tarafından yapılan ÖSS’ye girip yeterli puan almaları halinde, Acil Yardım ve Afet Yönetimi ve Sağlık Yönetimi (Uygulamalı Bilimler Y.O.) lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları diğer alanlardan mezun olan adaylara göre daha yüksek bir katsayıyla çarpılarak ÖSS puanlarına eklenmekte ve diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.

 

ADALET MESLEK ELEMANI

__________________________________________________

TANIM

Adli yargı ve infaz kurumlarında hakim ve savcılara yardımcı eleman olarak çalışan kişidir.

 

GÖREVLER

 Vatandaşların başvurularını kaydeder,

 Bu başvuruları mahkemelere iletir,

 Yargıçların aldıkları kararların uygulanmasını izler,

 Mahkeme ilamlarının icrası, alacakların tahsilinin sağlanması işlemlerini yürütür,

 İnfaz kararlarının uygulanmasını izler.

 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

 Dosya ve evrak,

 Yazı makinesi,

 Kırtasiye araç ve gereçleri,

 Bilgisayar,

 Faks.

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Adalet meslek elemanı olmak isteyenlerin;

 Sosyoloji ve hukuk alanına ilgili,

 Türkçe’yi iyi kullanan,

 Titiz, dikkatli çalışan,

 Sorumluluk duygusuna sahip

kimseler olmaları gerekmektedir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Genellikle büro tipi kapalı alanlarda oturarak çalışırlar. Arşivlerdeki dosya ve evraklarla çalıştıkları zaman ortam biraz tozludur.

 

MESLEK EĞİTİMİ

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi; aşağıdaki meslek yüksekokullarının Adalet bölümlerinde verilmektedir.

 Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu,

 Erzincan Üniversitesi, Meslek Yüksekokulu, Adalet Bölümü,

 Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu,

 İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu,

 Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu,

 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Mesleğin eğitimine girebilmek için,

 Lise veya dengi okul mezunu olmak,

 Meslek liselerinin “Adalet ” ve “Zabıt Katipliği” alanından mezun olanlar “Adalet” önlisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Ortaöğretim Başarı Puanları,okul türleri, Mesleki ve Teknik Eğitim Bölge’leri (METEB) ve mezuniyet yılları dikkate alınarak kontenjan dahilinde yerleştirilebilirler.

Meslek liselerin diğer alanlarından veya genel liselerden mezun olanlar/olacaklar kişilerin ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve yeterli “YGS-3” puanı almaları gerekir.

 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Eğitim süresi ön lisans düzeyinde iki yıldır.

Eğitim Adalet Meslek Yüksekokullarında öğrencilere, adalet hizmetlerinin gerektirdiği nitelikler göz önünde bulundurularak teorik ve uygulamaya yönelik bilgiler verilir. Kamu Hukuku ve Özel Hukuk Bilgisi, Hukuk Bilgisi, Hukuk Usulü Bilgisi, Ceza ve Ceza Usulü Bilgisi, İcra İflas Bilgisi, Avukatlık ve Noterlik Mevzuatı, Mali Mevzuat, Hukuk Dili, Adli Tıp İnfaz Bilgisi, Kalem Mevzuatı gibi hukuk bilgilerinin yanı sıra, Daktilografi, Türkçe, Yabancı Dil, Muhasebe, İşletme Yönetimi, Arşiv ve Dosyalama Teknikleri gibi teorik ve uygulamaya yönelik dersler okutulmaktadır.

Dört yarı yıldan oluşan eğitim programı ektedir.

 

EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA VE UNVAN

Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “Adalet Ön Lisans Diploması ve “Adalet Meslek Elemanı” unvanı verilmektedir.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Bölüm mezunları, açılacak sınavlarda başarılı olmak kaydıyla mahkemelerin yazı işleri müdürlüğü veya yardımcılığı, icra müdürlüğü veya yardımcılığı, zabıt katipliği görevlerine atanmaktadırlar. İnfaz kurumlarında, noterlerde, resmi veya özel bankalarda, çeşitli kamu veya özel kurum ve kuruluşlarda “Hukuk Müşavirliği” bölümlerinde iş bulabilme olanağına sahiptirler.

 

EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

EĞİTİM SÜRESİNCE

Çeşitli kurum ve kuruluşlardan burs alabilme olanağı mevcuttur. Öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu kredi imkanından faydalanabilirler.

EĞİTİM SONRASI

Eğitim sonrası elde edilecek kazanç oranı bulduğu işe yönelik olarak değişmektedir. Kamu kurumlarında çalışanların kazançları 657 sayılı kanuna göredir. Özel kuruluşlarda ise asgari ücretin üç katına kadar gelir elde edebilirler.

MESLEKTE İLERLEME

Adalet meslek elemanları mahkemelerde ve infaz kurumlarında müdürlüğe kadar yükselebilirler. Özel kuruluşlarda ise mesleki bilgi ve tecrübelerine göre üst görevlere getirilmektedirler. “Adalet Meslek Elemanı” ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan sınavda başarılı oldukları takdirde, Hukuk alanlarındaki dört yıllık lisans programlarından birine dikey geçiş yapabilirler

 

ADLİ TIP TEKNİKERİ

________________________________________________________

TANIM

Adli vakalarda, otopsi uygulayan doktorun denetimi altında otopsi yapılması, postmortem (ölüm sonrası) örneklerin alınması, örneklerin gönderilmesi işlemlerini yapan, adli patoloji laboratuarlarında çalışan, adli raporları yazan teknik ara elemandır.

 

GÖREVLER

 Savcılık, mahkeme ve karakollar tarafından gönderilen adli olguların raporlarının hazırlanması sürecinde, tedavi evraklarını düzenleyip rapor taslağı haline getirerek ilgili birim amirlerine sunar,

 Savcılık, mahkeme ve karakollar tarafından muayene edilmek üzere gönderilen hastaları muayeneye hazırlar ve muayene sürecine katılır,

 Adli raporların imza ve gönderilme süreçlerini takip eder,

 Adli mercilerce gönderilen olgulardan, biyolojik materyal (kan, kıl, tükürük) alır,

 Olay yeri incelemelerine katılır,

 Cesedi adli tıp morguna kabul eder, kabul sırasında belgelerin uygunluğunu kontrol eder,

 Gelen cesedin kimlik özelliklerini kontrol ederek boy, ağırlık, saç ve göz rengi, eski yara izleri vb. özelliklerini ve ölümün öyküsünü kayıtlara geçirir ve cesedi etiketler,

 Cesedin fotoğraflarını ve direkt grafilerini çeker; skopi incelemesine yardımcı olur, cesedi taşır,

 Belirlenen prosedürlere göre kanıt, elbiseler ve otopsi öncesi alınması gereken örnekleri laboratuar için toplar, laboratuar araştırması için hazırlar, etiketler ve saklar,

 Ceset muayene işleminde adli tıp doktoruna yardımcı olur, otopsi sırasında alınacak örnekler için gerekli malzemeleri hazırlar,

 Otopsi salonu, laboratuar ve grafi odasını düzenler ve malzemelerini korur, havalandırma ve diğer cihazların çalışmasında arıza olup olmadığını kontrol eder,

 Otopsi tarihini, saatini kaydeder, otopsi esnasında cesedin açılması ve kapatılmasına, organların çıkartılmasına, kan, doku ve vücut sıvısı örneklerinin alınmasına, cesedin kaldırılıp çevrilmesine yardım eder,

 Otopside kullanılan malzemeleri temizler ve sterilize eder,

 Otopsi sonrası saklanması gereken cesetleri saklamak için gereken işleri yapar ve düzenli olarak günlük kayıt tutar,

 Teslim edilmesi gereken cesetleri teslim eder ve teslim sırasında gerekli belgeleri düzenler,

 Morgun ve otopsi odasının temizliğini yapar ve sterilizasyonunu sağlar,

 Çalıştıkları birime gelen evrakların kayıt işlemlerini düzenler,

 Bilirkişi olarak görev yapar.

 

 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

 Tur Aleti, (Alçı kesme makası)

 Keskin bıçaklar,

 Makaslar,

 Çekiç,

 Enjektör,

 Tüp,

 Bidon (Kap),

 Diğer tıbbi malzemeler, (pamuk, gazlı bez vb.)

 Steril malzemeleri,

 Metre.

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Adli tıp teknikeri olmak isteyenlerin;

 Fen bilimlerine özellikle kimya ve biyolojiye ilgili, bu alanda başarılı,

 Görsel ve işitsel belleği güçlü, sorumluk alabilen,

 Dikkatli, sabırlı, sakin,

 El ve parmak becerileri gelişmiş,

 Esnek çalışma saatlerine uyumlu ve stres ortamında çalışabilen,

 Kimyasal kokuları iyi algılayabilen,

 İnsanlarla iletişimi başarılı ve insanların duygularını anlayabilen,

 Ağır kokulara dayanıklı,

 Uzun süre ayakta kalabilecek ve bedence güçlü kimseler olmaları gerekmektedir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Adli tıp teknikerleri bilirkişi olarak çalışırken ve cesedi muayene ederken genellikle açık havada, otopsi yapılırken morgda rapor hazırlarken veya yazışma yaparken ise ofislerde çalışmalarını yürütmektedir. Otopsilerde çalışma ortamı aşırı kokulu olabilmektedir. Çalışmaları sırasında bu kişiler amirleri, savcılar ve ölü yakınları ile iletişim halinde olmak durumundadırlar.

 

MESLEK EĞİTİMİ

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Meslek eğitimi, aşağıdaki meslek yüksekokullarının “Adli Tıp Teknikerliği” bölümünde verilmekte iken, bu bölüm adının “Otopsi Yardımcılığı” olarak değişmesi nedeniyle, “Adli Tıp Teknikerliği” adıyla artık öğrenci alınmamaktadır. Bu nedenle D- Meslek Eğitimi bölümünde bulunan bilgiler “Adli Tıp Teknikerliği” bölümü eğitiminin verildiği zamandaki araştırılan bilgileri kapsamaktadır.

Mesleğin eğitimi, Mersin Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Adli Tıp Teknikerliği programında verilmektedir.

 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Meslek liselerinin, Acil Tıp Teknisyenliği ile İlkyardım ve Acil Bakım Teknisyenliği bölümlerinden mezun olanlar “Adli Tıp Teknikerliği” ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler, gereken koşullara sahip olmaları halinde yerleştirilebilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden yada liselerden mezun olan / olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda açık kalırsa isteklerine ve ÖSS puanına göre yerleştirilebileceklerdir.

 

MESLEK EĞİTİMİ

EĞİTİM SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Adli Tıp Teknikerliği programında ön lisans düzeyinde 2 yıl süreli eğitim verilmektedir.

Eğitim süresince

1.Yıl :Adli Tıp 1, Sağlık Hizmetleri Yönetimi, Adli Tıp 2, Anatomi, Bilgisayar kullanımı, İlkyardım, Sekreterlik Hizmetleri, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve İngilizce dersleri ile seçmeli dersler

2 Yıl: Otopsi 2, Postmortem Örnek Alma, Psikoloji ve Davranış bilimleri derslerini görürler.

Ayrıca hastahanelerin Adli Tıp Anabilim dallarında staj yapma zorunluluğu vardır.

 

EĞİTİM SONUNDA ALINANBELGE-DİPLOMA VE UNVAN

Eğitimi başarı ile tamamlayanlara “Adli Tıp Teknikeri” ön lisans diploması ve “Tekniker” ünvanı verilir.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Adli Tıp Teknikerleri, Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu merkez veya taşra teşkilatında, adliyelerde, Sağlık Bakanlığında, üniversitelerin adli tıp anabilim dallarında çalışabilirler. Bu alanda yetişmiş eleman olmaması (programın yeni olması) nedeniyle adliyelerde ve Adli Tıp Kurumu merkez veya taşra teşkilatında bu alanda çeşitli kadrolarda çalışanlar usta çırak ilişkileri çerçevesinde görev yapmaktadır. Meslek mensuplarının iş bulmada pek zorlanmayacağı söylenebilir.

 

EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

EĞİTİM SÜRESİNCE

Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün sağladığı yükseköğrenim ve harç kredisinden ve çeşitli kurum ve kuruluşlarının sağlamış olduğu burs imkanlarından yararlanabilirler.

EĞİTİM SONRASI

Hastanelerin adli tıp anabilim dalında çalışanlar ile adli tıp kurumunda çalışanlar maaşlarının yanı sıra döner sermayeden de ücret almaktadır. Ayrıca, bilirkişi olarak görev yaptıklarında maaşlarının yanında bilirkişilik ücreti de almaktadır. Yapılan araştırmada asgari ücretin 2 ila 4 katı arasında değişen ücret alabilecekleri görülmüştür.

 

MESLEKTE İLERLEME

Adli tıp teknikerliği önlisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları taktirde Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri lisans programına dikey geçiş yapabilirler.

 

ANESTEZİ TEKNİKERİ

______________________________________________________

TANIM

Anestezi teknikeri; her türlü ameliyatta hastanın uyutulması ile ilgili tıbbi yöntemleri anestezi uzmanı hekimin talimatına göre uygulayan, anestezi işlerinde hekime yardımcı olan kişidir.

 

GÖREVLER

 Ameliyat olacak hastanın genel sağlık durumunu inceler,

 Hastanın sağlık durumunu ve vücudunun yapısını göz önünde bulundurarak gerekli anestezi (narkoz, uyutucu madde) miktarını hekimin gözetiminde belirler ve hastayı uyutur,

 Hastanın hazır olduğunu, ameliyatı yapacak hekime bildirir,

 Ameliyat boyunca hastanın durumunu gözler; yaşamı tehlikeye girdiğinde hekimle birlikte müdahale eder,

 Uyandırma sırasında hastanın genel sağlık durumunu kontrol eder,

 Cerrahi vakalarda hastaya anestezi yönünden gerekli tüm yöntemleri uygular.

 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

 Anestezi cihazı,

 Larangoskop,

 Endotrakeal tüp,

 Anestezi ilaçları,

 Oksijen, azot protoksit,

 Halotan, frone, sevorane,

 Maske,

 Airway,

 Aspiratör.

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Anestezi teknikeri olmak isteyenlerin;

 Fen bilimlerine, özellikle biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı,

 Ellerini çabuk ve ustalıkla kullanabilen,

 Çabuk ve doğru karar verebilen, hekimin söylediklerini hemen anlayıp

 uygulayabilen,

 Sorumluluk duygusu gelişmiş, dikkatli,

 Bedence sağlam ve dayanıklı,

 Başkaları ile iyi iletişim kurabilen kimseler olmaları gerekir.

 

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Anestezi teknikeri ameliyathanelerde görev yapar. Görev yeri çok temiz, iyi aydınlatılmış fakat ilaç kokuludur. Anestezi teknikeri görevini ayakta yürütür; görev sırasında doktorlarla ve diğer meslektaşları ile iletişim halindedir.

 

MESLEK EĞİTİMİ

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi aşağıdaki üniversitelere bağlı sağlık hizmetleri meslek yüksekokullarının

“Anestezi” ve “Anestezi Teknikerliği” Bölümlerinde verilmektedir.

 Ankara Üniversitesi Dikimevi Sağlık Hizmetleri MYO,

 Atatürk Üniversitesi (Erzurum) Sağlık Hizmetleri MYO.,

 Cumhuriyet Üniversitesi (Sivas) Sağlık Hizmetleri MYO.,

 Çukurova Üniversitesi (Adana) Sağlık Hizmetleri MYO.,

 Dicle Üniversitesi (Diyarbakır) Sağlık Hizmetleri MYO.,

 Dokuz Eylül Üniversitesi (İzmir) Sağlık Hizmetleri MYO.,

 Ege Üniversitesi (İzmir) Atatürk Sağlık Hizmetleri MYO.,

 Erciyes Üniversitesi (Kayseri)Halil Bayraktar Sağlık Hizmetleri MYO.,

 Fırat Üniversitesi (Elazığ) Sağlık Hizmetleri MYO.,

 Hacettepe Üniversitesi (Ankara) Sağlık Hizmetleri MYO.,

 Kadir Has Üniversitesi (İstanbul)Sağlık Bilimleri MYO.

 Marmara Üniversitesi (İstanbul) Sağlık Hizmetleri MYO.,

 Ondokuz Mayıs Üniversitesi (Samsun) Sağlık Hizmetleri MYO.,

 Pamukkale Üniversitesi (Denizli) Sağlık Hizmetleri MYO.,

 Trakya Üniversitesi (Edirne) Sağlık Hizmetleri MYO.,

 Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van) Sağlık Hizmetleri MYO.

 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Mesleğin eğitimine girebilmek için,

 Lise veya dengi okul mezunu olmak,

 Meslek liselerinin “Anestezi ve Anestezi Teknisyenliği ” alanlarından mezun olanlar

“Anestezi” önlisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Ortaöğretim

Başarı Puanları, okul türleri, Mesleki ve Teknik Eğitim Bölge’leri (METEB) ve

mezuniyet yılları dikkate alınarak kontenjan dahilinde yerleştirilebilirler..

Meslek liselerin diğer alanlarından veya genel liselerden mezun olanlar/olacaklar

kişilerin ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve

yeterli “YGS-2” puanı almaları gerekir.

 

 

 

 

MESLEK EĞİTİMİ

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Anestezi teknikerliğinin eğitim süresi 2 yıldır. Bu eğitim teorik ve pratik olarak verilmektedir.

Eğitim sırasında; genel kültür dersleri dışında Biyoloji, Anatomi, Fizyoloji, Farmakoloji, Özel Tedavi Yöntemleri ve Anesteziyoloji gibi meslek dersleri verilir.

 

EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA VE UNVAN

Eğitimini başarı ile tamamlayanlara "Anestezi Ön Lisans Diploması" ve "Anestezi Teknikeri" unvanı verilir.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Meslek elemanları ameliyat yapılan her türlü sağlık kurumunda (devlet hastaneleri, özel hastaneler, doğumevleri, üniversite hastaneleri, SSK hastaneleri ve özel klinikler) iş bulma olanağına sahiptirler. Anestezi teknikerlerine ülkemizde büyük ihtiyaç olduğundan mezunların hemen iş bulmaları mümkündür.

 

EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

EĞİTİM SÜRESİNCE

Meslek eğitimi süresince kazanç söz konusu

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.01.2018 - Güncelleme: 05.01.2018 09:43 - Görüntülenme: 289
Kaynak: http://e-ogrenme.iskur.gov.tr
  Beğen | 0  kişi beğendi