T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / BOZDOĞAN - Bozdoğan Anadolu Lisesi

Meslekler H Harfi ile Başlayanlar

HAKİM (YARGIÇ)

___________________________________________________

TANIM

Devlet ile birey arasında veya bireylerin kendi aralarındaki veya iki idare arasındaki anlaşmazlıklar ile kamu düzenini bozan suçlara ilişkin konuları, Anayasaya, Kanunlara ve hukuka uygun olarak inceleyen, vicdani kanaatine göre ve bağımsız olarak karar veren kişidir.

 

GÖREVLER

Hakimler (Yargıçlar) iki gruba ayrılır: Devletle vatandaşlar ve kamu kuruluşları arasında çıkan uyuşmazlıkları inceleyen ve karara bağlayanlara idari yargı hakimi, vatandaşlar arasında çıkan uyuşmazlıklarla ilgili karar verenlere adli yargı hakimi denir. Her iki grup hakim de aşağıdaki görevleri yürütür.

 Kendisine gelen dava konusu dosyayı inceler,

 Davacı ve davalı taraflar ile onların avukatlarını, tanıkları ve bilirkişileri dinler,

 Sunulan bilgi ve belgeleri alır, dava dosyalarına ekler ve bunları değerlendirir,

 Ceza davalarında Cumhuriyet Savcısı, mağdur,sanık ve tanıkları dinler,

 Kanıtlar ve verilen ifadeler ile yürürlükteki kanunlar ışığında, dava hakkında hüküm verir.

 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

 Yürürlükteki yasalar, Danıştay kararları, Yargıtay içtihatları, doktrinler ve yabancı ülkelerdeki uygulamalar ile ilgili yayınlar,

 Resmi mühürler ve kaşeler,

 Dava konusu olan dosya, evrak ve kayıtlar.

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Hakim olmak isteyenlerin;

 Sözel yeteneğe sahip,

 Sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı,

 İkna gücüne, sağlam bir mantık ve sezgiye sahip,

 Sorumluluk sahibi,

 Okumayı ve araştırmayı seven,

 Değişik görüşlere ve yeniliklere açık,

 Sabırlı ve anlayışlı,

 Tarafsız karar verebilen

kimseler olmaları gerekir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Yargıçlar Adalet Bakanlığına bağlı mahkeme salonlarında resmi kıyafetle görev yaparlar. Çalışma ortamı temiz, düzenli ve rahattır. Yargıçların çalışma saatleri düzenlidir. Atama  nedeniyle sık sık yer değiştirme söz konusudur. Çalışırken oturma, dinleme, düşünme, yorumlama etkinliklerinde bulunur. Hakimler mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı esaslarına göre görev yaparlar. Hiçbir organ, makam, merci emir veremez, öneri ve telkinde bulunamaz. Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Yargıçlar çalışırken; meslektaşlarıyla, avukatlarla, savcılarla, hukukçularla, kamu yöneticileriyle, mübaşirlerle, bilirkişilerle, yurttaşlarla iletişimde bulunurlar. Yargıçlar kararlarında bağımsızdırlar.

 

MESLEK EĞİTİMİ

MESLEĞİN ÖN EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Hakimlik mesleği iki branşa ayrılır. Adli Yargı Hakimi, İdari Yargı Hakimi. Adli Yargıda ön eğitim Hukuk Fakültelerinde, İdari yargıda ön eğitim ise hukuk fakülteleri veya hukuk programlarına yer veren Siyasal Bilgiler Fakülteleri, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri, İktisat Fakülteleri ve İşletme Fakültelerinin İşletme, İktisat, Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Maliye bölümlerinde verilmektedir.

 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Mesleğin ön eğitiminin verildiği iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler, siyasal bilgiler fakültelerine girebilmek için, lise veya dengi okul mezunu olmak, ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) ilgili bölümler için yeterli “TM-1”, Hukuk Fakülteleri için ise “TM-2” puanı almak gerekir. Hakim olabilmek için Adalet Bakanlığınca açılan sınavda başarılı olmak ve daha sonraki iki yıl boyunca yoğun bir eğitim programı uygulanan stajı tamamlamak ve staj sonucunda yapılan sınavda başarılı olmak gerekmektedir.

Adaylığa atanabilmek için:

 Türk vatandaşı olmak,

 Giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının son günü itibariyle, lisans ve lisansüstü (Mastır) öğrenimi yapmış olanlar için otuz, doktora öğrenimi tamamlamış olanlar için otuz beş yaşını bitirmemiş olmak,

 Kamu haklarından yasaklı olmamak,

 Yabancı ile evli olmamak,

 Askerlikle ilgisi bulunmamak veya muvazzaflık hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedeğe geçirilmiş olmak,

 Hakimlik ve savcılık görevlerini sürekli olarak yurdun her yerinde yapmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı veya sakatlığı, alışılmışın dışında çevrenin yadırgayacağı şekilde konuşma ve organlarının hareketini kontrol zorluğu çekmek gibi özürlü durumları bulunmamak,

 Taksirli suçlar hariç olmak üzere, ağır hapis veya üç aydan fazla hapis veya affa uğramış olsa bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlara zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı bir suçtan veya kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak veya bu suçlardan veya taksirli suçlar hariç olmak üzere üç aydan fazla hürriyeti bağlayıcı cezayı gerektiren bir fiilden dolayı soruşturma veya kovuşturma altında olmamak,

 Yazılı yarışma sınavı ile mülakatta başarı göstermek,

 Hakimlik ve savcılık mesleğine yakışmayacak tutum ve davranışlarda bulunmamış olmak şarttır.

Yukarıdaki maddelerde belirtilen niteliklere sahip olup, yazılı yarışma sınavı ile mülakatta başarı gösterenler, başarı derecelerine göre sıraya konularak Adalet Bakanlığınca önceden belirlenen ihtiyaç sayısına, daha önce başka görevlerde kadro, maaş ve derece yönünden iktisap etmiş oldukları haklar nazara alınmak suretiyle adaylığa atanırlar. Hakimliğe kabul edilmede, daha önce serbest avukatlık yapmış olanların avukatlıkta geçen sürelerinin tamamı da değerlendirilir. Bu sıraya göre ihtiyaç sayısınca atananların dışında kalanlar bir hak iddia edemezler. Doktora yapanlar sadece mülakata tabi tutulurlar.

Stajını tamamlayan ve olumsuz durumu görülmeyen adayların mesleğe kabullerine Hakimler ve

Savcılar Yüksek Kurulunca karar verilir.

 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Hukuk fakültelerinde eğitim süresi 4 yıldır. Hukuk fakültelerinde eğitim süresince:

 Eğitimin 1. yılında: Hukuka Giriş, Medeni Hukuk, Roma Hukuku, Anayasa Hukuku,İktisat, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil,

 2. yılında: Borçlar Hukuku, İdare Hukuku, Devletler Umumi Hukuku, Ceza Hukuku, Mali Hukuk, Türk Hukuk Tarihi ve Yabancı Dil yanında, Sosyoloji, Kriminoloji, İstatistik, Siyasi Tarih, İşletme Ekonomisi, Haberleşme Hukuku, Çalışma Ekonomisi gibi seçmeli dersler alırlar,

 3. yılında: Medeni Hukuk (Eşya Hukuku), Borçlar Hukuku, Ticaret Hukuku (Kara Ticaret Hukuku) Hukuk Felsefesi ve Hukuk Sosyolojisi, Ceza Hukuku (Özel Hükümler), Yabancı Dil ve seçmeli derslerden: Hukuk Metodolojisi, Umumi Hukuk Tarihi, İktisadi Düşünceler Tarihi, Doğal Kaynaklar Hukuku, Hava ve Uzay Hukuku, Avrupa Hukuku, Çevre Korunması Hukuku, Ekonomik Suçlar gibi dersler alırlar,

 4. yılında: Ceza Usulü Hukuku, İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku, Genel Kamu Hukuku, İcra-İflas Hukuku, Adli Tıp, Devletler Özel Hukuku, seçmeli derslerden de, Askeri Ceza Hukuku, Adalet Psikolojisi, Medeni Hukuk gibi dersler alırlar. Her yıl Yabancı Dil, Türkçe, İnkılap Tarihi zorunlu olarak okutulmaktadır. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ders programı H- EK BİLGİLER bölümünde yer almaktadır.

İdari bilimler fakültelerinde ise: Hukuk dersleriyle birlikte İktisat, İşletme, Maliye, Muhasebe dersleri verilmektedir.

Adli yargı hakim adayları, stajlarını adliye mahkemelerinde,Cumhuriyet savcılıklarında, icra dairelerinde ve sorgu hakimliklerinde; idari yargı hakim adayları stajlarının ilk bir yılını Danıştay’da, bir yılını da bölge idare, idare ve vergi mahkemelerinde yaparlar. Staj süresi eğitimden sonra iki yıldır. Staj süresince hem ders niteliğinde konular verilmekte, hem de mahkemelerde uygulamalı eğitim yaptırılmaktadır.

 

EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA VE UNVAN

Mesleğin ön eğitimini tamamlayanlara mezun olduğu alana göre değişen lisans diploması ve unvan verilir.

Adalet Bakanlığı´nın açmış olduğu hakimlik sınavını kazanmaları ve adaylık sürelerini bitirmeleri durumunda "Hakim (Yargıç)" unvanını alırlar.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Hakimlerin çalıştığı yerler şunlardır;

I. ÜST DERECE MAHKEMELERİ

1- Anayasa Mahkemesi,

2- Danıştay,

3- Yargıtay,

4- Uyuşmazlık Mahkemesi,

5- Askeri Yargıtay,

6- Askeri Yüksek İdare Mahkemesi.

II. İLK DERECE MAHKEMELERİ

A- İDARİ MAHKEMELER

1- Vergi Mahkemeleri,

2- Bölge İdare Mahkemeleri,

3- İdare Mahkemeleri.

B- ADLİYE MAHKEMELERİ

1- HUKUK MAHKEMELERİ

a) Asliye Hukuk Mahkemesi,

a-1) Asliye Ticaret Mahkemesi,

a-2) İş Mahkemesi,

a-3) Kadastro Mahkemesi,

b) Sulh Hukuk Mahkemesi,

c) İcra-Tetkik Mercii Hakimliği.

2- CEZA MAHKEMELERİ

a) Sulh Ceza Mahkemesi,

b) Asliye Ceza Mahkemesi,

c) Ağır Ceza Mahkemesi.

III- ÖZEL MAHKEMELER

a) Devlet Güvenlik Mahkemesi,

b) Çocuk Mahkemeleri.

Hakimlige (Yargıçlığa) alınacak adayların sayısı, kadro ve gereksinime göre, Adalet Bakanlığı´nca saptanır. Stajını tamamlayan ve mesleğe kabul edilen adayların, Adalet Bakanlığı´nca, adli ve idari yargı kuruluşlarının ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, saptanacak görevleri ve görev yerleri, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu´nca yapılacak ad çekme ile belirlenir.

Toplumun bilinçli, hukuk kurallarına bağlı ve iyi yetişmiş yargıçlara gereksinimi vardır ve bu sürecektir. Meslek insanların adalete verdikleri önem oranında saygınlığını sürdürecektir. Değişen ve gelişen dünyamızda, hızlı teknoloji ve iletişim-bilgi araçlarının mesleğe girmesiyle, yargıçların bunları kullanması gereklilik,hatta zorunluluk haline geldiğinden, gelişmelere uyum sağlanmalıdır. Meslek sahipleri tüm bunları göz önüne alarak kendilerini yetiştirmelidir.

 

EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

EĞİTİM SÜRESİNCE

 Öğrenciler, eğitimleri süresince, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan, kredi ve burslardan faydalanabilirler.

 Hakimlik stajı süresince adaylara maaş bağlanır.

EĞİTİM SONRASI

 Devlet Memurları Yasası´na göre, derecelerine uygun maaş alırlar. Yargıçlar, dört yıllık yüksek öğrenim görmüş olan diğer meslek sahiplerine göre, bir üst dereceden göreve başlarlar ve iki yılda bir yükselirler. Maaşlarının yarıdan fazlası kadar tazminat alırlar.

 Mesleki eğitim ve öğretim kurumlarıyla, kurslarda kendilerine görev verilenlere, ders ve konferans saati başına ücret ödenir.

 Anayasa Mahkemesi asıl ve yedek üyeleri, birinci sınıf yargıçlar, Danıştay başkan ve üyeleri, ayrıca ek ödemelerden de yararlanırlar.

 Gittikleri keşiflerden ücret alırlar.

 

MESLEKTE İLERLEME

 Stajyer Hakimler 657 Sayılı Devlet Memurları Yasası´na göre, 9. derecenin 1. kademesinden göreve başlarlar. İki yıllık stajdan sonra ilk atamalarında 8. derecenin 1. kademesine atanırlar. Her iki yılda bir derece alırlar. 10 yıl fiilen hakimlikte çalışıp mesleğinde başarılı olanlar sonra 1. Sınıf Yargıçlığa atanırlar (meslekte başarılı olanlar). 1.Sınıf Yargıçlar sadece büyük şehir merkezlerinde çalışırlar,

 İleri derecede mesleki birikime sahip olmak ve yasada belirtilen diğer koşulları taşımak koşuluyla, Yargıçlar; Danıştay,Yargıtay, Anayasa Mahkemesi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu gibi yüksek mahkemelerde ve yargı birimlerinde görev yapabilirler.

 Adalet Bakanlığı´nın izniyle; adalet yüksek okullarında,üst göre ve hazırlanma kurslarında, hizmet öncesi ve hizmet-içi eğitim kurslarında, alanıyla ilgili ders ve konferans verebilirler.

 Ulusal ve uluslararası kurul, kongre, konferans ve benzeri bilimsel toplantılara, meslekleriyle ilgili diğer toplantılara katılabilirler.

HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM ELEMANI

___________________________________________________

TANIM

Çalıştığı kurumun tanınmasını, çalışmalarına karşı insanlarda olumlu izlenimler uyandırmasını, çevresiyle iyi ilişkiler kurmasını ve saygınlığını artırmasını sağlamak amacıyla gerekli çalışmaları yapan kişidir.

 

GÖREVLER

 Çalıştığı kurumu tanıtıcı raporlar, haber bültenleri, resimli broşürler hazırlar,

 Kurumun çalışmalarının ve etkinlik alanlarının basın, radyo ve televizyon aracılığı ile halka tanıtılmasını sağlar,

 Konferans, seminer, sergi, basın toplantısı, yıldönümü gibi kültürel ve sosyal etkinlikleri düzenler,

 Yöneticilerin konuşma ve yazışmalarını inceler,

 Kurumla ilgili izlenimleri takip ederek kurumun daha iyi tanıtılmasını ve saygınlığının artırılmasını sağlayacak çalışmalar yapar.

 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

 Çeşitli büro malzemeleri,

 Bilgisayar,

 Gazete, mecmua gibi basılı yayınlar.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Halkla ilişkiler ve tanıtım elemanı olmak isteyenlerin;

 İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilen,

 Araştırma merakı olan,

 Dışa dönük, girişken,

 Dış görünümüne önem veren,

 Güzel ve etkili konuşma yeteneğine sahip

kimseler olması gerekir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Halkla ilişkiler ve tanıtım elemanı genellikle büro ortamında oturarak çalışır. Bazen de büro dışında konferans, seminer gibi kültürel ve sosyal nitelikteki etkinliklerde görev alabilir. Kişi çalışırken, yöneticilerle, meslektaşlarıyla, kurum elemanlarıyla ve kurumla ilişkisi olan diğer insanlarla iletişim halindedir.

 

MESLEK EĞİTİMİ

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Meslek eğitimi üniversitelere bağlı “İletişim” , “İşletme” ve “İletişim Bilimleri” fakültelerinin “Halkla İlişkiler ve Tanıtım”, “Halkla İlişkiler”, “Halkla İlişkiler ve Reklamcılık”, “Reklamcılık ve Halkla İlişkiler” bölümlerinde verilmektedir;

 

 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Mesleğin eğitimine girebilmek için,

 Lise veya dengi okul mezunu olmak

 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı ’nda (LYS) “Halkla İlişkiler”, “Halkla İlişkiler ve Tanıtım” veya Halkla İlişkiler ve Reklamcılık” lisans programları için yeterli “TS-1” puan almak.

 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda Halkla İlişkiler”, “Halkla İlişkiler ve Tanıtım” veya Halkla İlişkiler ve Reklamcılık” lisans programları ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.

 Öğretmen Okulu ve Köy Enstitüsü mezunları ile liselerin Sosyal Bilimler, Edebiyat, Sosyal Bilimler ve Edebiyat, Dil ve Edebiyat, Genel Kültür, Sınıf Öğretmenliği alanlarından mezun olanlar bu alanda yüksek öğrenim görmek istediklerinde YGS ve LYS sonuçlarına göre ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme işleminde diğer alanlardan mezun olanlara göre daha yüksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve öncelikle yerleştirilmektedirler.

 Halkla İlişkiler ve Reklamcılık programlarında öğrenim görmek isteyen adaylar ise liselerin Türkçe - Matematik alanından mezun iseler, YGS ve LYS sonuçlarına göre ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme işleminde diğer alanlardan mezun olanlara göre daha yüksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve öncelikle yerleştirilmektedirler.

 Ancak kendi alan/kol/bölümlerinin dışında bir yüksek öğretim programını tercih eden adayların yerleşme şansı azalmaktadır.

 Basım ve Yayın Teknolojileri, Basın ve Yayıncılık , Bilgisayar Destekli Yayıncılık, Büro Yönetimi, Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Büro Hizmetleri ve Yönetici Asistanlığı, e-Ticaret , Grafik ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, İletişim ve Halkla İlişkiler, İletişim ve Halkla İlişkiler, İnternet Gazeteciliği ve Yayıncılığı, İnternet ile Pazarlama, Marka İletişimi, Masaüstü Yayıncılık, Matbaacılık, Matbaacılık ve Baskı Teknikleri, Ofis Teknolojileri ve Yönetimi, Pazarlama, Pazarlama ve Satış, Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi, Perakendecilik ve Mağaza Yönetimi, Piyasa Araştırmaları ve Pazarlama, Piyasa Araştırmaları ve Reklamcılık, Reklamcılık Yönetimi, Satış ve Reklam Yönetimi, Satış Yönetimi, Sekreterlik, Sosyal Bilimler, Tasarım ve Basım-Yayımcılık, Tıbbi Mümessillik ve Pazarlama, Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları taktirde “Halkla İlişkiler ve Tanıtım”, “Halkla İlişkiler”, “Halkla İlişkiler ve Reklamcılık”, lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Bu programın eğitim süresi yıldır. Eğitim süresince öğrencilere Yabancı Dil, Ekonomi, İletişim Bilimlerine Giriş, Örgüt Teorisi, Siyasal Düşünceler Tarihi, Siyaset Bilimi, Tanıtım Yöntemi ve Teknikleri, Pazarlama ve Reklamcılık, Örgüt Psikolojisi, Siyasi İletişim, Kişiler Arası İletişim, Yazma Yöntemleri, Eleştirel Teoriler, Halkla İlişkiler Uygulamaları, Reklam Tasarımı, Kamu Kuruluşlarında Halkla İlişkiler, İçerik Analizi, Güzel Konuşma gibi dersler okutulmaktadır.

 

EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA VE UNVAN

Eğitimini başarı ile tamamlayanlara mezun olduğu programa göre “Halkla İlişkiler ve Tanıtım”, “Halkla İlişkiler”, “Halkla İlişkiler ve Reklamcılık”, “Reklamcılık ve Halkla İlişkiler” lisans diploması ve “Halkla İlişkiler ve Tanıtım Elemanı” unvanı verilir.

 

 

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Halkla ilişkiler ve tanıtım elemanı kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda görev yapabilirler. Özellikle özel sektörde hemen hemen tüm büyük şirketlerin halkla ilişkiler birimi vardır. Kendisini iyi yetiştirmiş ve en az bir yabancı dili iyi derecede bilen bir “Halkla İlişkiler ve Tanıtım Elemanı” geniş iş olanaklarına sahiptir.

 Halkla İlişkiler ve Tanıtım” ile “Halkla İlişkiler” bölümleri mezunlarından, Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını veya Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile açılan / açılacak Pedagojik Formasyon Programını başarı ile tamamlayanlar, lise ve dengi okullarda Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Öğretmeni olarak çalışabilirler.

 

EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

EĞİTİM SÜRESİNCE

Eğitim süresince öğrenciler, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun sağladığı kredi ve yurt imkanlarından, ayrıca kamu ve özel kurum ve kuruluşların sağladığı burs olanaklarından yararlanabilirler.

EĞİTİM SONRASI

Kamu kurumlarında çalışanlar ücretlerini yasalarla belirlenen kurallara göre, özel sektörde çalışanlar ise işverenlerle aralarında yaptıkları anlaşmaya göre alırlar. Kendi işyerini açanlar ise sunduğu hizmetin kalitesine ve yapılan işin miktarına göre değişen oranlarda kazanç elde ederler.

MESLEKTE İLERLEME

 Çalıştığı kurumlarda daha yüksek yetki ve sorumluluk sahibi olabilirler (halkla ilişkiler şefi, halkla ilişkiler müdürü vb.)

 Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans (mastır) ve doktora yaparak akademik kariyer yapılabilir ayrıca üniversitelerde, araştırma görevlisi, yrd. doçent, doçent ve profesör olarak görev yapabilirler.

HARİTA KADASTRO TEKNİKERİ

__________________________________________________

TANIM

Kadastral harita, baraj, yol, sulama, elektrik hattı, kentsel ve kırsal alan düzenlemeleri gibi projelerin alt yapısını oluşturan hali hazır ve imarlı haritaların yapımında jeodezi ve fotogrametri (harita) mühendisleri ile harita kadastro teknisyeni arasında görev yapan kişidir.

 

GÖREVLER

 Haritası yapılacak araziyi çeşitli açılardan inceler,

 Arazinin çeşitli aletlerle harita ve krokilerini çizer,

 Büroda arazi ölçmelerinden hesaplamalar yapar,

 Haritalar üzerinde düzeltmeleri ve renklendirmeleri yapar.

 Arazi ölçümlerinde kullanılacak aletlerin bakım ve ayarını yapar,

 Mahkemelerde jeodezi ve fotogrametri (harita) mühendislerinin bulunmadığı

durumlarda bilirkişi olarak görev yapar.

 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

 Arazi ölçme aletleri (jalon, prizma, nivo, teodolit v.b.)

 Çizim araç-gereçleri ,

 Bilgisayar ve ilgili yazılım programı.

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Harita kadastro teknikeri olmak isteyenlerin;

 Genel yeteneğe sahip,

 Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen,

 Aritmetik ve geometrik işlemleri yapabilen,

 El-göz koordinasyonu ve çizim yeteneği gelişmiş,

 Açık hava ve arazide çalışmaktan hoşlanan,

 İşbirliğine açık,

 Bedence sağlam ve güçlü kimseler olmaları gerekir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Harita kadastro teknikerleri görevlerini hem büroda hem de açık havada ayakta, yürüyerek, tırmanarak, eğilerek ve her türlü iklim koşulunda yürütürler. İşyerinin durumuna göre topograflar, harita, jeoloji, jeofizik, jeodezi ve fotogrametri (harita)inşaat, çevre ve petrol mühendisleriyle işbirliği halinde çalışırlar. Çalışmaları birinci derecede verilerle ilgilidir. Görevleri sık sık seyahat etmeyi gerektirir.

 

 

 

MESLEK EĞİTİMİNİN

VERİLDİĞİYERLER

Meslek eğitimi aşağıdaki üniversitelere bağlı meslek yüksek okullarının "Harita Kadastro" bölümlerinde verilmektedir.

 Adıyaman Üniversitesi Kahta MYO.

 Afyon Kocatepe Üniversitesi-Emirdağ MYO.

 Afyon Kocatepe Üniversitesi-Sandıklı MYO.

 Ahi Evran Üniversitesi(Kırşehir)-Kaman MYO.

 Akdeniz Üniversitesi(Antalya)- Teknik Bilimler MYO.

 Amasya Üniversitesi MYO.

 Atatürk Üniversitesi Erzurum MYO.

 Batman Üniversitesi MYO.

 Bitlis Eren Üniversitesi-Tatvan MYO.

 Celal Bayar Üni.(Manisa)-Köprübaşı MYO.

 Celal Bayar Üni.(Manisa)-Sarıgöl MYO.

 Çukurova Üniversitesi (Adana)-Karaisalı MYO.

 Dokuz Eylül Üniversitesi(İzmir)-İzmir MYO.

 Dumlupınar Üni.(Kütahya)-Tavşanlı MYO.

 Erzincan Üniversitesi MYO.

 Fırat Üniversitesi(Elazığ)-Sivrice MYO.

 Gaziosmanpaşa Üni.(Tokat)-Tokat MYO.

 Giresun Üniversitesi MYO.

 Hacettepe Üniversitesi(Ankara)-Polatlı Teknik Bilimler MYO.

 Harran Üni.(Şanlıurfa)-Şanlıurfa MYO.

 Hitit Üniversitesi (Çorum)MYO.

 İnönü Üni.(Malatya)-Malatya MYO.

 Karadeniz Teknik Üni.(Trabzon)-Trabzon MYO.

 Mersin Üni.Teknik Bilimler MYO.

 Mustafa Kemal Üniversitesi(Hatay)-İskenderun MYO.

 Muğla Üni.Muğla MYO.

 Niğde Üni. Bor MYO.

 Osmaniye Korkut Ata Üni.MYO.

 Ondokuz Mayıs Üni.(Samsun)-Kavak MYO.

 Selçuk Üni.(Konya)- Teknik Bilimler MYO.

 Selçuk Üni.(Konya)-Güneysınır MYO.

 Selçuk Üni.(Konya)-Hadim MYO.

 Selçuk Üni.(Konya)-Kadınhanı Faik İçil MYO.

 Sinop Üni.Boyabat MYO.

 Süleyman Demirel Üni.(Isparta)- Teknik Bilimler MYO.

 Süleyman Demirel Üni.(Isparta)-Uluborlu Selahattin Karasoy MYO.

 Trakya Üniversitesi (Edirne)-Edirne Teknik Bilimler MYO.

 Uludağ Üniversitesi(Bursa)-Gemlik Asım Kocabıyık MYO.

 Uludağ Üniversitesi(Bursa)-İznik MYO.

 Yıldız Teknik Üni.(İstanbul)-Yıldız MYO.

 Zonguldak Karaelmas Üniversitesi-Zonguldak MYO.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin

Yayın: 05.01.2018 - Güncelleme: 05.01.2018 10:18 - Görüntülenme: 1569
Kaynak: http://e-ogrenme.iskur.gov.tr/oyscontent/Courses/Course162/index.html
  Beğen | 0  kişi beğendi