T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / BOZDOĞAN - Bozdoğan Anadolu Lisesi

Meslekler M Harfi ile Başlayanlar

MAKİNE MÜHENDİSİ

________________________________________________________

TANIM

Her türlü mekanik sistemin, makinenin, makine elemanlarının belirli kriterler çerçevesinde tasarımını yapan, geliştiren, üretimini planlayan, üretim teknolojilerini geliştiren, sistemler arası ilişki ve fonksiyonlarını kuran ve geçerli fiziksel kurallar içinde test eden kişidir.

 

GÖREVLER

Bir makine mühendisi üç ana işlevi üstlenir;

 Tasarlama

 Üretim yönetimlerini geliştirme

 Üretimi planlama ve uygulama

Çalışılan yerin gelişmişlik düzeyi ve özelliklerine göre bu görevlerin ağırlıkları değişebilir. Gelişmekte olan ülkelerde bu işlev daha çok uygulama biçiminde, gelişmiş ülkelerde ise; tasarlama, planlama ve üretim yöntemleri geliştirme şeklinde olmaktadır. Çalıştığı kuruma göre, ucuz ve kullanışlı mekanik sistemlerin, gaz ve buhar türbinlerinin, pistonlu kompresörlerin, soğutma, ısıtma, havalandırma sistemlerinin, içten yanmalı motorların, nükleer reaktörlerin tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi ile uğraşır.

 

KULLANILAN ALET

VE MALZEMELER

 Bilgisayar, çeşitli yazılım programları,

 Hesap makinesi,

 Çizim gereçleri (T cetveli, pergel, rapido, gönye takımı, metre),

 Çeşitli tezgahlar (imalat için).

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Makine mühendisi olmak isteyenlerin;

 Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme yeteneğine sahip,

 Matematik ve fizik konularına ilgili ve bu alanda başarılı,

 Makineler üzerinde çalışmaktan hoşlanan,

 Yaratıcı, tasarım gücü yüksek kimseler olmaları gerekir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Makine mühendisleri fabrikalarda, kirli, yağlı ve gürültülü ortamlarda çalışırlar. Ancak yönetici kademelerinde bulundukları zaman büro ortamında da çalışırlar. Makine mühendisialışırken nesnelerle ve insanlarla uğraşır.

 

MESLEK EĞİTİMİNİN

VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi; Mühendislik Fakülteleri ve Mühendislik-Mimarlık Fakültelerinin “Makine Mühendisliği” Bölümlerinde verilmektedir.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Akdeniz Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Akdeniz Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Atatürk Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Balıkesir Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Başkent Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Batman Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Bozok Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Celal Bayar Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Cumhuriyet Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Dicle Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Doğuş Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Dumlupınar Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Ege Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Erciyes Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Fırat Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Gazi Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Harran Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Hitit Üniversitesi Makine Mühendisliği,

İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği,

İstanbul Aydın Üniversitesi Makine Mühendisliği,

İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği,

İstanbul Üniversitesi Makine Mühendisliği,

İzmir Yüksek Teknolojisi Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Karabük Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Kırıkkale Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Kocaeli Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Marmara Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Mersin Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Mustafa Kemal Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Pamukkale Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Selçuk Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Süleyman Demirel Üniversitesi Makine Mühendisliği,

TOBB Ekonomi ve Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Trakya Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Uludağ Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Uşak Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Yeditepe Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Yıldızteknik Üniversitesi Makine Mühendisliği,

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Makine Mühendisliği,

 

MESLEK EĞİTİMİNE

GİRİŞ KOŞULLARI

Mesleğin eğitimine girebilmek için,

 Lise veya dengi okul mezunu olmak,

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı ’nda (LYS) “Makine Mühendisliği “ lisans programı için yeterli “MF-4” puan almak.

 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Makine Mühendisliği” lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.

 

Bu yüksek öğrenim programında öğrenim görmek isteyen adaylar liselerin Fen, Fen Bilimleri, Klasik Fen, Matematik, Tabii Bilimler alanlarından mezun mezun iseler, YGS ve LYS sonuçlarına göre ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme sonucunda diğer alanlardan mezun olanlara göre daha yüksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve öncelikle yerleştirilmektedirler. Ancak kendi alan/ kol/bölümlerin dışında bir yüksek öğrenim programını tercih eden

adayların yerleşme şansı azalmaktadır.

Bilgisayar Destekli Endüstriyel Kalıpçılık, Bilgisayar Destekli Makine, Bilgisayar Destekli Makine-Resim-Kons., Bilgisayar Destekli Tasarım, Bilgisayar Destekli Teknik Çizim, Demiryolu Araçları, Doğalgaz ve Boru Hatları Teknolojisi, Doğalgaz ve Isıtma, Doğalgaz, Isıtma ve Sıhhi Tesisat Teknolojisi, Endüstriyel Kalıpçılık, Endüstriyel Otomasyon, Enerji,Gaz ve Tesisatı Teknolojisi, İklimlendirme- Soğutma, İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Gemi Makineleri, Gemi Makineleri İşletme, İş Makineleri, Kalıpçılık, Kontrol Sistemleri Teknolojisi, Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi, Makine, Makine Yağları ve Yağlama Teknolojisi, Makine-Resim ve Konstrüksiyon/Makine- Resim-Konstrüksiyon, Mekatronik, Motor, Oto Motor Teknolojileri, Otomotiv,

 

MESLEK EĞİTİMİ

Otomotiv Tasarım ve İmalat,Otomotiv Teknolojisi, Otomotiv Satış Sonrası Hizmet, Raylı Sistemler Makine Teknolojisi, Raylı Sistemler Makinistlik, Sıhhi Tesisat, Sıhhi Tesisat ve Doğalgaz, Termik Motorlar ve Otomobil, Termik Santral Makineleri, Tesisat Teknolojisi, Uçak Gövdesi, Uçak Motoru, Uçak Gövde Bakım, Uçak Yer Destek Sistemleri, Uçak Teknolojisi,Ulaştırma ve Otomotiv, Üretimde Kalite Kontrol ön lisans programlarını başarı ile bitirenler de ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde “Makine Mühendisliği” lisans programına dikey geçiş yapabilirler.

 

EĞİTİMİN SÜRESİ

VE İÇERİĞİ

Mühendislik ve Mühendislik-Mimarlık Fakültelerinde, eğitim süresi 4 yıldır. Bazı üniversitelerde bir yıl hazırlık sınıfı vardır.

1. yıl: Bilimin temel dersleri; Matematik, Fizik, Kimya, Teknik Resim gibi temel dersler.

2. yıl: Mühendisliğin temel dersleri; Uygulamalı Matematik, Sayısal Analiz, Termodinamik, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Mukavemet, Dinamik, Elektrik ve Elektroniğin Temelleri gibi temel mühendislik dersleri.

3. yıl: Makine mühendisliğinin temel dersleri; Isı Transferi, Akışkanlar Mekaniği, Makine Elemanları, Makine Teorisi, Otomatik Kontrol, Hidrolik Makineler, Üretim Yöntemleri gibi temel makine mühendisliği dersleri.

4. yıl: Makine mühendisliğinin uygulamalı dersleri; Motorlar, İklimlendirme Esasları, Enerji Dönüşüm Sistemleri, Bilgisayar Destekli Tasarım, İmalat Yöntemleri, Takım Tezgahları ve çeşitli proje dersleri gibi makine mühendisliğinin uygulamalı dersleri. Dersler uygulamalı (pratik) ve kuramsal (teorik) olarak sürdürülür,

Ayrıca, yaz aylarında staj zorunluluğu vardır.

 

EĞİTİM SONUNDA ALINAN

BELGE-DİPLOMA VE UNVAN

Eğitimini başarıyla tamamlayanlara “Makine Mühendisliği” lisans diploması ve "Makine

Mühendisi" unvanı verilmektedir.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Makine mühendisleri fabrikalarda, şantiyelerde, santrallarda, araştırma merkezlerinde çalışabilirler. Makine mühendisleri; köprü, baraj gibi büyük projelerden, en küçük bir aracın üretildiği yerlere kadar uzanan geniş bir alanda çalışma olanağına sahiptirler. Hemen her fabrika makine mühendisi çalıştırır.

Makine mühendisliği kapsamına giren alanlardan bir bölümü, bugün, bağımsız birer mühendislik dalı durumuna gelmektedir. Gemi Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Petrol Mühendisliği bunlardandır. Teknolojik gelişmelere göre, makine mühendisliği gereksinim alanları doğrultusunda, Enerji Mühendisliği, İmalat Mühendisliği gibi çeşitli dallara ayrılabilecektir.

 

Makine mühendisliği, ülkemizde gereksinim duyulan bir meslektir. Yalnız, ülkemizde teknoloji üretimi daha yeterli düzeye ulaşmadığından, makine mühendisleri, alanlarında her zaman iş bulamamaktadır. Ancak, alanlarında çok iyi yetişmiş olanlar, beklentileri doğrultusunda bir iş bulabilmektedirler. Makine mühendisleri, kendi adına işyeri açma olanağına sahiptirler. Özellikle mekanik tesisat sistemlerinin projelendirilmesi ve uygulanması alanlarında çalışabilirler.

 

EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

EĞİTİM SÜRESİNCE

Öğrenciler, eğitimleri süresince, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan kredi ve burslardan faydalanabilirler.

EĞİTİM SONRASI

Kamu kesiminde çalışanlar 657 Sayılı Devlet Memurları Yasasına göre teknik eleman olarak maaş ve yan ödeme almaktadırlar. Aldıkları ücret, asgari ücretin en az 3- 4 katı kadardır. Özel kesimde çalışanlar, alanlarında çok iyi yetişmek şartıyla, yüksek ücret alabilmektedirler.

MESLEKTE İLERLEME

Makine mühendisliği eğitimini tamamlayanlar tesisat mühendisliğinde uzmanlaşabilirler. Makine mühendislerinin, tesisat mühendisi olarak çalışabilmeleri için; yapı teknolojisi, ısıtma, havalandırma ve sıhhi tesisat işleri, mimari tasarım ve uygulama hizmetleri, otomatik kontrol ve otomasyon sistemleri vb. işlerle ilgili tasarım, üretim, montaj, tedarik, kontrol bakım ve onarım vb. faaliyetlerde deneyim sahibi olmaları gerekir. Otomotiv sektöründe görev yapanlar, otomobil sistemleri konusunda uzmanlaşırlar. Ayrıca otomotiv dalında yüksek lisans yaparak “Otomotiv Mühendisi” unvanı almak da mümkündür. Ayrıca lisans eğitiminden sonra yüksek lisans, doktora yapabilir, araştırma görevlisi olabilir ve akademik kariyer yapabilirler. Yüksek lisans yapmış olmak ve yabancı dil bilmek, özel kesimle çalışmak isteyenler için avantaj sağlamakta ve meslekte ilerlemede etken olmaktadır. Meslek eğitimini tamamlayanların işletme mastırı yapmaları durumunda özellikle, özel sektörde yönetici olarak çalışma olanakları bulunmaktadır.

MAKİNE TEKNİSYENİ

_______________________________________________________

TANIM

Bir makinenin ve ilgili donanımın parçalarını, yapım resmine uygun olarak, elle veya takım tezgâhlarından yararlanarak yapan, birleştiren, makineyi çalıştıran, bozulduğunda onaran, gerektiğinde makine parçalarının yapım resmini ve detaylarını çizen kişidir.

 

GÖREVLER

  • Her türlü makinenin bakım ve onarımını yapar,
  • Birden fazla sayıda parçanın birleştirilmesi ile meydana gelen ürünün, yapım resimlerini ve özelliklerini inceler, verilen talimatlara göre birleştirme (montaj) ve parçalara ayırma (demontaj) işlemlerini yapar,
  • Montaj sırasında ortaya çıkan hatalı parça ve yarı işlenmiş parçaları ayırır, kalite kontrolünü yapar,
  • Gerektiğinde montaj hattına, malzeme, hammadde ve yarı işlenmiş ürünü taşır,
  • Montaj işlemi sırasında ölçüleri hesaplar ve işlemin sırasını planlar,
  • Montaj işlemlerinde işlenmesi gereken metal parçaların istenilen ölçülerde olması için gerekli ölçüm işlemlerini yaparak keser ve biçim verir,
  • Metal parçaların ısıl işlem (sertleştirme) işlerini yapar, bağlantı yerlerini ve çatlakları lehimler veya kaynak yapar,
  • Üretilen makine elemanlarının (parçalarının) çeşitli ölçü aletleri ile kontrolünü yapar,
  • Montaj işlemi tamamlanan makine parçasının veya makinenin çalışmasını izler, test eder.
  •  

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

  • Montaj takım, cihaz ve donanımları, anahtar takımları, çeşitli penseler,
  • Çeşitli presler, elektrik ve oksijen kaynak makinesi, tesviyeci aletleri, hava kompresörü, hidrolik ve mekanik kaldırıcılar, taşıyıcılar, çeşitli takım tezgâhları,
  • Değişik ölçü ve çaplarda vidalar, somunlar, perçinler, kutu profil, köşebentler (U ve + gibi küçük profiller), parça ve yarı mamuller, metal parçalar,
  • Çeşitli ölçme ve kontrol alet ve cihazları.

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

  • Makine Teknisyeni olmak isteyenlerin;
  • Üst düzeyde şekil ve uzay ilişkilerini görebilme gücüne,
  • Mekanik yeteneğe,
  • Göz ve elleri eşgüdümle kullanabilme gücüne sahip,
  • Alet ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanan,
  • Elleri ve gözleri sağlam, bedence güçlü,
  • Dikkatli ve tedbirli
  • Kimseler olmaları gerekmektedir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Makine Teknisyenleri fabrika ve atölyelerde çalışırlar. Çalışma ortamı gürültülüdür. Makine teknisyeni birinci derecede alet ve makinelerle ilgili olup genellikle bir ekibin üyesi olarak çalışır. İş ayakta yürütülür. Oturma, eğilme, diz çökme gibi pozisyonlar gerekebilir. Çalışırken meslektaşlarıyla, işveren, usta, formen ve mühendislerle, müşterilerle ve gerektiğinde malzeme satıcıları ile iletişimde bulunur. Çalışma sırasında iş güvenliğinin gerektirdiği önlemler alınmadığı takdirde yaralanmalar olabilir.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Makine Teknisyenleri, seri veya parça işi makine üretimi yapan işletmelerde, makine montaj atölyelerinde, makine-motor ve mekanik cihazlar üreten işletmelerin yapım ve montaj bölümlerinde çalışırlar. Günümüzde rekabetin ve kalitenin önem kazanması, özellikle makine imalatında yeni teknolojilerin kullanılması ve yeni teknolojik makinelerin sanayimize girişiyle makine montajı alanında yetişmiş teknik elemanlar ön plana çıkmaktadır. Bu alanda kendisini yetiştirmiş nitelikli elemanlara ihtiyaç vardır.

 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi;

Endüstri meslek liseleri, teknik liseler, çok programlı liseler, Anadolu meslek liseleri ve Anadolu teknik liseleri ile mesleki ve teknik eğitim merkezlerinin makine bölümünde verilmekte iken yeni uygulamaya göre bu bölümün ismi Makine Teknolojisi alanı olarak değişmiş olup Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme, Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı, Bilgisayarlı Makine İmalatı, Endüstriyel Kalıp, Mermer İşleme, Makine Bakım Onarım dallarında eğitim verilmeye başlanmıştır. Bu dallar hakkında bilgi edinmek için bakınız genel-eğitim-öğretim dosyaları. Bu dosyadaki eğitime ilişkin bilgiler bu değişiklikten önceki dönemi kapsamaktadır.

 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Endüstri meslek liselerine ve çok programlı liselere girebilmek için;

İlköğretim mezunu olmak yeterlidir.

Teknik liselere girebilmek için: endüstri meslek ve çok programlı liselerin 1. Sınıfını başarıyla bitiren ve ilgili mevzuata göre belirlenen başarı puanına ulaşan istekli öğrenciler, kontenjan varsa ikinci sınıftan itibaren teknik liseye devam edebilirler.

Anadolu meslek ve Anadolu teknik liselerine giriş şartları: Milli Eğitim Bakanlığı´nın her yıl açtığı merkezi sistemle yapılan Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavında başarılı olmak gerekmektedir.

 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Eğitim süresi;

Endüstri Meslek Liseleri, Anadolu Meslek Liseleri, Teknik liseler, Anadolu Teknik Liseleri ile Çok Programlı Liselerin ilgili bölümlerinde 4 yıldır.

Eğitim içeriği;

Anadolu teknik liseleri, teknik liseler ve endüstri meslek liselerinde, lise genel kültür ve bölüm dersleri yanında; öğrenciler eğitimleri boyunca Meslek Teknolojisi, Makine Resmi, Malzeme Bilgisi, Cisimlerin Dayanımı, Hidrolik-Pnömatik, Kalıp Konstrüksiyon, Enerji Makineleri, Elektrik Elektronik Bilgisi, CNC Teknik, Ölçme Bilgisi ve Kontrol bölüm dersleri alırlar.

 

MESLEKTE İLERLEME

Endüstri meslek lisesi, teknik lise ve Anadolu teknik liselerin ilgili bölümlerinden mezun olup da bu mesleği yapanlar; usta, ustabaşı, formen, şef vb. pozisyonlara yükselebilirler. Belirli bir tip makine montajı konusunda uzun süre çalışma uzmanla mayı sağlayabilir. Meslek liselerinin Makine/Makine Teknolojisi bölüm/alanından mezun olanlar istedikleri takdirde Bilgisayar Destekli Teknik Çizim, Makine, Makine-Resim- Konstrüksiyon, Otomotiv, Açıkhava Reklâm Ürünleri ve Serigrafi, Endüstriyel Kalıpçılık, Enerji, Gemi Makineleri, Gemi Makineleri İşletme, Hasat Sonrası Teknolojisi, Makine, Makine Yağları ve Yağlama Teknolojisi, Mekatronik, Mekatronik (Uzaktan Eğitim), Metalografi ve Malzeme Muayenesi, Metalürji Malzeme, Oto Boya Karoseri Doğrultma Teknikerliği, Raylı Sistemler Makine Teknolojisi, Sondajcılık, Tarım Alet ve Makineleri, Termik Santral Makineleri, Termik Santrallerinde Enerji Üretimi, İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği önlisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Ayrıca mezunlar ÖSYM tarafından yapılan ÖSS’ye girip başarılı olmaları ve üniversitelerin Makine Resmi ve Konstrüksiyonu Öğretmenliği, Kalıpçılık Öğretmenliği, Mekatronik Öğretmenliği, Otomotiv Öğretmenliği, Talaşlı Üretim Öğretmenliği lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.

 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

Mesleğin eğitiminde 3308 sayılı Meslek Eğitimi Kanunu gereğince, 2. ve 3. Sınıflarda işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari ücretin %30´undan az olmamak üzere bir ücret ödenmektedir. Eğitim gören adayların hastalık, iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta edilir, muayene ve tedavi masrafları Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanır. İşletmelerin sağladığı diğer sosyal imkânlardan da faydalanırlar. Değişik firma ve iş kollarına göre ücret değişiklik göstermekle beraber, en az asgari ücret, en çok da asgari ücretin 4 katı tutarında ücret alınmaktadır.

MALİYE MESLEK ELEMANI

_____________________________________________________

TANIM

Bir kurumun ya da işletmenin para ile ilgili işlemlerini yürüten ara insan gücüdür.

 

GÖREVLER

 Maliye (para) konusu ile ilgili işlerini yürürlükteki kanun, tüzük, yönetmelik ve diğer mevzuata uygun olarak yapar,

 İşyerinin ekonomik raporunun hazırlanmasında kendisine verilen görevleri yapar,

 İşyeri ve müşterilerine muhasebe ve mali konularda danışmanlık yapar,

 İşyerinin diğer kurum ve kuruluşlarla ilgili mali işlemlerinin kayıtlarını tutar,

 Ödenecek vergileri hesaplayarak ödenmesini sağlar,

 Kurumun giderleri ile alacaklarını izler, bunlarla ilgili tablo ve rapor hazırlar,

 Gelen hesap ekstrelerinin doğruluğunu kayıtlardan kontrol eder,

 Mali işlerle ilgili gerekli yazılı ve diğer ilgili evrakların bastırılmasını temin eder.

 

KULLANILAN ALET

VE MALZEMELER

 Bilgisayar,

 Daktilo,

 Büro araç ve gereçleri,

 Yazıcı.

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

 Maliye meslek elemanı olmak isteyenlerin;

 Matematik ve ekonomiye ilgi duyan ve bu alanlarda başarılı,

 Ayrıntıyı algılayabilen, dikkatli, sorumluluk sahibi,

 Başkaları ile iyi ilişkiler kurabilen,

 Kapalı ortamda çalışmaktan rahatsız olmayan

kişiler olmaları gerekmektedir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Maliye meslek elemanları daha çok bürolarda çalışmakla beraber zaman zaman vergi mükelleflerini yerinde ziyaret ederler. Meslektaşları ve vergi mükellefleri ile iletişimde bulunur.

 Mesleğin eğitimi aşağıdaki meslek yüksekokullarının Maliye programında verilmektedir.

 Giresun Üniversitesi Alucra Meslek Yüksekokulu,

 Iğdır Üniversitesi-Iğdır MYO.

 Selçuk Üniversitesi (Konya) Akşehir Meslek Yüksekokulu,

 Kafkas Üniversitesi (Kars)-Kağızman MYO.

 Sakarya Üniversitesi-Ali Fuat Cebesoy Meslek Yüksekokulu,

 Cumhuriyet Üniversitesi (Sivas) Cumhuriyet Meslek Yüksekokulu,

 Cumhuriyet Üniversitesi (Sivas) Divriği Meslek Yüksekokulu,

 Cumhuriyet Üniversitesi (Sivas) Suşehri Timur Karabal Meslek Yüksekokulu,

 Cumhuriyet Üniversitesi (Sivas) Şarkışla Aşık Veysel Meslek Yüksekokulu,

 Trakya Üniversitesi (Edirne)-Uzunköprü Meslek Yüksekokulu,

 Trakya Üniversitesi (Edirne)-Havsa Meslek Yüksekokulu,

 

MESLEK EĞİTİMİNE

Meslek liselerinin Maliye ,Muhasebe, Finansman ve Pazarlama,Muhasebe ve Finansman bölümünden mezun olanl ar “Maliye” ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. “Maliye” ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler Ortaöğretim Başarı Puanları, okul türleri, Mesleki ve Teknik Eğitim Bölge’leri (METEB)’leri ve mezuniyet yılları dikkate alınarak kontenjan dahilinde yerleştirilebilirler.Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki  bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve yeterli “YGS-6“ puanı almaları halinde sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istedikleri takdirde yerleştirilebileceklerdir.

 

EĞİTİMİN SÜRESİ

VE İÇERİĞİ

 Bu mesleğin eğitimi lise eğitimi üzerine yıldır.

 Maliye önlisans programında teorik ve pratik eğitim birlikte verilmektedir.

 Öğrenciler öğrenim süresince 80 işgünlük staj çalışması yapmak zorundadır.

Eğitim süresince;

 

MESLEK EĞİTİMİ

I.ve II. Yarıyılda; Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil gibi genel kültür derslerinin yanında Ticari Matematik, Genel Muhasebe, Hukukun Temel Kavramları, Mikro Ekonomi, Genel İşletme, Kamu Maliyesi, Makro Ekonomi, Temel Bilgisayar Teknolojisi, III.ve IV.yarıyılda; Şirketler Muhasebesi, Vergi Hukuku, Devlet Bütçesi, Yönetim Hukuku, Maliyet Muhasebesi, Türk Vergi Sistemi, Mahalli İdareler maliyesi, Türkiye Ekonomisi, Yerel Yönetim, Envanter Bilanço, Ticari İşletme Hukuku, Maliye Politikası, İstatistik vb. dersler verilmektedir.

 

EĞİTİM SONUNDA ALINAN

BELGE - DİPLOMA VE UNVAN

Eğitimini başarı ile tamamlayanlara ön lisans diploması ve ‘Maliye Meslek Elemanı’ ünvanı verilir.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Maliye Meslek Elemanları, Maliye Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatları ile mal müdürlükleri ve diğer kamu kurumlarının bütçe ve gelirle ilgili birimlerinde çalışabilmektedirler. Ayrıca özel sektör kuruluşlarının mali birimlerinde, Yeminli Mali Müşavir, Serbest Muhasebeci –Mali Müşavir ve Muhasebe bürolarında çalışabilirler.

 

EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

EĞİTİM SÜRESİNCE

Eğitim süresince herhangi bir maddi kazanç söz konusu değildir. Öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen öğrenim ve harç kredisinden yararlanabilirler. Kredi ve Yurtlar kurumuna ait yurtlarda barınma ihtiyacını giderebilirler. Ayrıca kamu ve özel kuruluşların sağladığı burs imkânlarından yararlanabilmektedirler.

EĞİTİM SONRASI

Kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre ücret alırlar. Kıdeme göre ve yıllık belirlenen oranlara göre ücret artışları yapılmaktadır. Özel sektör kuruluşlarının mali birimleri ile muhasebe bürolarının etkinlik ve büyüklüğüne, meslek mensubunun iş deneyimlerine göre alınan ücret asgari ücretin 3-4 katı arasında değişmektedir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.01.2018 - Güncelleme: 05.01.2018 10:20 - Görüntülenme: 3951
Kaynak: http://e-ogrenme.iskur.gov.tr/oyscontent/Courses/Course162/index.html
  Beğen | 0  kişi beğendi