T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / BOZDOĞAN - Bozdoğan Anadolu Lisesi

Meslekler Z Harfi ile Başlayanlar

ZİRAAT MÜHENDİSİ (BİTKİSEL ÜRETİM)

________________________________________________________

TANIM İyi kaliteli tahıl, sebze, meyve, endüstri ve süs bitkilerinin bilimsel ve ekonomik yöntemlerle yetiştirilmesi alanında çalışan kişidir. ________________________________________________________

A- GÖREVLER - Bulunduğu yörenin toprak analizini yapar, - Toprağın verimini artırıcı önlemler alır, - Çeşitli bitkilerin yetiştirilmesi için uygun toprağı belirler, - Tohumların ekilmesi,fidelerin/fidanların dikilmesi,gübrelenmesi, ilaçlanması ve ürünün toplanması ile ilgili zamanı ve yöntemleri belirler, - Toplanan ürünün sınıflandırılması, korunması, depolanması, ambalajlanması ve pazarlanması ile ilgili yöntemler geliştirir, - Bitkilerin hastalıklardan, zararlılardan korunması ve türlerinin iyileştirilmesi, kalite ve verimliliğinin artırılması için araştırmalar yapar, - Yukarıda belirtilen konularda çiftçileri eğitir. KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN - Topoğrafik aletler, - Otoglar, - Bahçe traktörü, pulluk, - Sulama, ilaçlama, hasat toplama ve depolama ekipmanı, - Çapa, bel, kürek, budama makası, testere, tırmık, çakı, - Hasat ve depolama makineleri, - İlaçlar, hormonlar, tohumlar, fidanlar, çeşitli aşı çubukları, - Bilgisayar, hesap makinesi vb. - Ölçme ve kontrol aletleri (Spektrofotometre, Mikroskop, Pehometre, Cephometre, Eliza aletleri, İnksilatör, PH. metre, gibi) 

B- MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ GENEL ÖZELLİKLER Ziraat mühendisliğinin bitkisel üretim alanında eğitim görmek isteyenlerin; - Fen bilimlerine, özellikle kimya, biyoloji alanına ilgili ve bu alanda başarılı, - İnceleme, araştırma merakına sahip, - Açık havada çalışmaktan zevk alan ve bitki yetiştirmekten hoşlanan, - İnsanlarla kolay iletişim kurabilen kimseler olmaları gerekir.

C- ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Ziraat mühendisleri hem kapalı laboratuar ortamında, hem de açık arazide çalışır. Arazide çalışırken tozlu, çamurlu, soğuk veya sıcak bir ortamda bulunabilirler. Laboratuarda ise kimyasal çalışmalar yapacakları zaman kimyasal kokulara, gübre ile ilgili çalışmaları sırasında gübre kokularına maruz kalabilirler. Ziraat mühendisleri, çiftçiler, meslek odaları mensupları, meslektaşları, ziraat teknisyenleriyle, iletişim halinde çalışırlar.

D- MESLEK EĞİTİMİ MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Meslek eğitimi, 2003-2004 öğretim yılında programlar birleştirilerek tek Ziraat Mühendisliği adı altında eğitim verilmektedir. Bu dosyadaki bilgiler eğitimin verildiği tarihlerde geçerlidir. Mesleğin eğitimi üniversitelere bağlı Ziraat Fakültelerinin "Bitkisel Üretim" bölümünde verilmektedir. MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Mesleğin eğitimine girebilmek için, - Lise veya dengi okul mezunu olmak, - ÖSYS (Öğrenci, Seçme ve Yerleştirme Sistemi) Kılavuzunda belirtilen şartları taşımak. - Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programlarının; Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzunda belirtilen bölümlerinden mezun olanlar, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde “Ziraat Mühendisi” lisans programına dikey geçiş yapabilirler. EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır Meslek dersleri ağırlıklı olmak üzere Türk Dili, Yabancı Dil, Beden Eğitimi, Güzel Sanatlar, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersleri de verilmektedir. Öğrenciler 3. sınıfta 60 iş günlük staj yapmak zorundadırlar. EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA Eğitimini başarı ile tamamlayanlara "Ziraat Mühendisliği” lisans diploması verilir.

E- ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Meslek elemanları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve bağlı birimlerinde, Şeker fabrikalarında, Çaykur, Çukobirlik, Fiskobirlik, Tariş, Antbirlik gibi tarım kuruluşlarında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nda, Ziraat Bankası, Devlet Planlama Teşkilatı kamu kuruluşlarında, konserve fabrikalarında, tohumculuk, fidancılık, çiçekçilik işleriyle uğraşan işletmelerde danışmanlık bürolarında, ilaç firmalarında, pamuk, fıstık vb. araştırma merkezlerinde, devlet üretme çiftliklerinde ve özel çiftliklerde iş bulma imkanına sahiptirler. Ancak ülkemizdeki üniversitelerden mezun olan Ziraat Mühendislerinin büyük bir bölümü işsizlikle karşı karşıyadır. Çok az sayıda kişi kendi dallarında çok kısıtlı olan kamu kurumlarında çalışmakta, kimileri ise özel sektörde istihdam edilmektedir. Ziraat Mühendislerinin bir kısmı da kendi mesleğiyle ilgisi olmayan işlerde çalışmaktadırlar. İş bulmakta güçlük çeken Ziraat Mühendislerine birde her yıl mezun olanlar eklendiğinden ileride istihdam durumlarının pek değişeceği söylenemez. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca onaylanan eğitim kurumlarından eğitim alıp, eğitim sonunda “Eğitim Katılma Belgesi” ile Bakanlıkça açılan İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavında 70 ve üzeri puan alanlar İş Güvenliği Uzmanı Belgesi almaya hak kazanarak, İş Güvenliği Uzmanı olarak da çalışabilirler.

F- EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ EĞİTİM SÜRESİNCE Eğitim süresince tüm harcamalar öğrenciye aittir. İsteyen öğrenciye Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından öğrenim kredisi verilmektedir. Staj süresince işletmeler öğrenciye bir miktar ücret ödemektedir. Bu ücret işletmelerin ücret politikasına göre değişmektedir. EĞİTİM SONRASI Eğitim sonrası kazanç çalışılan kurumun statüsüne, çalışma süresine,üstlenilen sorumluluğun derecesine göre değişmektedir. Kamu sektöründe çalışanlar 8. dereceden ve asgari ücretin 2-3 katı düzeyinde ücret almaktadır. Özel sektörde bu ücret kişinin çalıştığı işyerinin büyüklüğüne ve kişinin gösterdiği performansa göre değişmektedir. 

G- MESLEKTE İLERLEME MESLEKİ EĞİTİMDE İLERLEME Üniversitede çalışmak isteyenler araştırma görevlisi olarak göreve başlarlar; akademik çalışmalarında başarılı oldukça yardımcı doçentlik, doçentlik ve profesörlük gibi basamaklara yükselme olanağına sahiptirler. İŞ HAYATINDA İLERLEME Başarılı olanlar işletmelerde yönetici olabilmektedirler. BENZER MESLEKLER - Biyologluk, - Orman Mühendisliği, - Peyzaj Mimarlığı, - Bahçe Bitkileri, Fidan / Fidecilik, Bağcılık Teknikeri.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.01.2018 - Güncelleme: 05.01.2018 10:31 - Görüntülenme: 460
Kaynak: http://e-ogrenme.iskur.gov.tr/oyscontent/Courses/Course162/index.html
  Beğen | 0  kişi beğendi